Najlepšie očistné polievky

18. července 2011 v 12:49 | © 2011 Catelim Gℓαм ♕ |  recycle
Polievka pred hlavným jedlom povzbudzuje sliznicu žalúdka, čo vedie k lepšiemu tráveniu potravy. Zvyšuje sekréciu žalúdočných štiav, preto je pre dobre fungujúce zažívanie tak dôležitá. Redšie vývary s kúskami zeleniny zdravo zasýtia, započítajú sa aj do denného pitného režimu a dodajú telu vlákninu, vitamíny a stopové prvky. Husté varianty by však pre vysokú kalorickú hodnotu mali nahradiť hlavný chod a nepodávať sa len ako predjedlo.

Recepty na chutné polievky by sa dali počítať na tisícky. Samozrejme, nie každá z nich je hneď vhodná pri diéte. Hutnejšie krémové vývary, množstvo zápražky z bielej múky či štedro presolené porcie vám veľa živín naozaj nedodajú. Nanajvýš tak prázdne kalórie. Zradné sú reštauračné polievky, u ktorých môžete množstvo pridaného oleja len tušiť, a tiež instantné čínske polievky pre vysoký obsah umelých prídavných látok.
Ak teda chcete mať istotu, že vám chutná polievka padne na úžitok, pripravte si ju doma. Prinášame vám tri overené recepty z ingrediencií, ktoré vás zasýtia len pri minime kalórií.

Žeruchová polievka
Suroviny: 0,5 kg mladej žeruchy, na hrot noža masla, 40 g hladkej múky, 1 l zeleninového vývaru, trochu soli, korenie
Postup: Žeruchu nasekáme najemno, opražíme na masle a povaríme vo vývare asi štvrť hodinku za občasného miešania. Podľa chuti dochutíme korením a jemne posolíme.
Studená uhorková polievka
Suroviny: 400g uhoriek, 4 mladé cibuľky, lístky čerstvej mäty, 200 ml slepačieho vývaru, 200 g bieleho jogurtu, šťava z citróna
Postup: Uhorku pokrájame a dužinu naporciujeme na kúsky. Očistenú cibuľku nadrobno nakrájame, lístky mäty posekáme. Z uhoriek, cibule a vývaru zmixujeme hladkú masu. Pridáme jogurt, šťavu z citróna a opäť mixujeme. Na záver primiešame mätu a dáme chladiť do chladničky.
Svieža bylinková polievka
Suroviny:
1zväzok petržlenovej vňate, 2 viazaničky zeleru, tymian, bobkový list, 1 cibuľa, slepačí vývar, čerstvá bazalka

Postup: Petržlen a zeler osekáme nadrobno a dáme povariť so slepačím vývarom. Medzi tým opražíme pokrájanú cibuľku a vložíme do hrnca k vývaru. Pridáme tymian, bobkový list a hotovú polievku dochutíme čerstvou bazalkou.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Ashantis Ashantis | Web | 18. července 2011 v 12:59 | Reagovat

řeřichovou polévku jsme měla a nebyla špatná

2 Ashantis Ashantis | Web | 18. července 2011 v 12:59 | Reagovat

řeřichovou polévku jsme měla a nebyla špatná

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama