Ako správne marinovať

13. července 2011 v 8:26 | © 2011 Catelim Gℓαм ♕ |  recycle
Ako na to
Takmer každá marináda obsahuje olej, ocot (alebo čerstvo vytlačenú citrónovú šťavu) a koreniny. Na dochutenie sa používa biele aj červené víno, cesnak, chren a ďalšie suroviny podľa vašej chuti - fantázii sa medze nekladú.

Vďaka marináde ostane mäso šťavnaté aj po tepelnej úprave. Ak pripravujete suchšie mäso (napríklad morčacie prsia) môžete ho marinádou potierať ešte aj počas grilovania. Marinovať môžete všetky druhy mäsa - od hydiny cez hovädzinu až po dary mora.
Príprava marinády
Príprava samotnej marinády je veľmi jednoduchá - podľa receptu pomiešate všetky ingrediencie, mäso dáte do misky a vložíte do chladničky, kde ho môžete nechať aj celý deň. Ak marinujete len narýchlo, mäso môžete pol hodinku nechať v marináde aj pri izbovej teplote. Myslite však na to, že ak marinádu presolíte alebo prekoreníte, môže napáchať viac škody ako úžitku, preto ju pred použitím chutnajte, aj keď ide o recept, ktorý už máte vyskúšaný.

Vždy čerstvá
Mäso, ktoré chceme marinovať zbavíme kože a mastných častí. Marináda musí byť vždy čerstvo pripravená. Na jej ochutenie môžete použiť sušené aj čerstvé bylinky. Nezabudnite, že nádoba s marinovaným mäsom musí byť uzavretá, aby ho chute dobre prestúpili.
Tipy a triky
Ak nemáte dosť surovín na prípravu potrebného množstva marinády, alebo si ich chcete ušetriť, môžete použiť malý trik. Mäso nemarinujte v miske, ale v mikroténovom vrecúšku, z ktorého vytlačíte vzduch. Ani kvapka marinády nevyjde navnivoč.
V súčasnosti vám výrobcovia korením podstatne zjednodušujú robotu - v obchode si môžete kúpiť balíček marinádovej zmesi, ktorý stačí zmiešať s olejom a marináda je hotová. To, či chutí rovnako dobre ako "tá vaša", musíte posúdiť samy.
Marinovať však nemusíte len mäso - vynikajúce sú napríklad marinované a grilované hríby a robieva sa aj marinované zelenina.
Ak vo vás vzbudil tento článok chuť na dobre marinované jedielko, môžete sa inšpirovať týmito receptami. Ingrediencie stačí spolu premiešať a marináda je hotová.
Francúzska marináda (vhodná na všetko od hovädziny po dary mora - okrem hydiny)
  • 4 polievkové lyžice olivového oleja
  • 2 polievkové lyžice tekutého korenia
  • 2 polievkové lyžice nadrobno nasekanej zmesi tymiánu, majoránky, šalvie a rozmarínu
  • 1 strúčik pretlačeného cesnaku
  • mleté čierne korenie
Marináda Sauvignon Blanc (ideálna na mäso z hydiny)
  • 3 až 4 polievkové lyžice oleja
  • 3 až 4 polievkové lyžice bieleho vína
  • majorán, tymian, rozmarín, kajenské korenie, mletá paprika
Pikantná červená marináda (vhodná najmä na hovädzinu a jahňacinu)
  • 5 polievkových lyžíc červeného vína
  • 5 polievkových lyžíc olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 polievkové lyžice kečupu
  • 2 polievkové lyžice worčesterovej omáčky
  • 1 polievková lyžica posekaných lístkov oregana a tymianu
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama