Aj zemiaky môžeme pri diéte

18. července 2011 v 15:14 | © 2011 Catelim Gℓαм ♕ |  recycle
Iste ste o "bezprílohovej" diéte počuli aj vy, ba možno ste ju aj držali. U niekoho funguje stopercentne, u niekoho nie. Diéta, ktorá sa drží zásad delenej stravy, neodporúča konzumovať k jedlám žiadne prílohy - teda chlieb, pečivo, zemiaky, ryžu alebo cestoviny. Avšak zemiaky pri diéte nie sú žiadnou nežiaducou potravinou, ak ich viete pripraviť diétne a chutne. Poradíme vám ako na to.

Kedy vašej postave neublížia?
Veď to poznáte: zakázané najlepšie chutí, a práve vtedy, keď ste sa zaprisahali, že do úst nevložíte ani parenú buchtu, nieto ešte zemiakový šalát, máte na ne strašnú chuť. Nehovoriac o tom, aké stavy zažívate, keď prechádzate okolo lákavého rýchleho občerstvenia s božskými tenučkými a chrumkavými hranolčekmi. Jediné, čo vás motivuje nerozbehnúť sa dnu, je ich kalorická hodnota. Zemiaky ale nemusia byť žiadnym zlom, ktoré je pri diéte absolútne zakázané. Práve naopak, táto sýta potravina sa môže stať aj vašim spojencom.

Zemiakový šalát na sto spôsobov
Zemiaky možno pripravovať rozličnými spôsobmi. V rámci redukčnej diéty vám neublížia ako hlavné jedlo vtedy, keď ich pripravíte bez tuku a s prihliadnutím na štíhlu líniu. Výborný je napríklad zemiakový šalát bez majonézy, ktorý pozostáva len z varených zemiakov, octovej zálievky, kyslej uhorky, cibuľky, pažítky alebo petržlenovej vňate.
Pripravíte si ho jednoducho: Uvarte v šupke zemiaky, nechajte vychladnúť a ošúpte. Vo veľkej mise zmiešajte cez mriežku pretlačené zemiaky, pridajte najemno nakrájanú cibuľu a kyslé uhorky. Pripravte si octový nálev (ocot, voda, šťava zo zaváraných uhoriek, soľ, cukor, mleté čierne korenie a olej), ktorým prelejete zemiaky. Nechajte cez noc nasiaknuť a pred podávaním posypte pažítkou. Šalát chutí vynikajúco ako hlavné jedlo a raz-dva vás zasýti. Pokiaľ uprednostňujete klasickú majonézovú verziu, skúste miesto tučnej majonézy použiť jogurt zmiešaný s horčicou a bylinkami. Ušetríte nemalé množstvo kalórií.
Pečené s tvarohom
Na troške olivového oleja chutia pečené zemiaky vynikajúco. Pokiaľ ich budete podávať s tvarohovým dipom, pochutíte si zdravo a netučne. Vymiešajte jemný nízkotučný tvaroh dohladka s trochou light kyslej smotany, prípadne s jogurtom, pridajte dva strúčiky cesnaku, najemno nakrájanú petržlenovú vňať, bazalku, mleté čierne korenie a trošku francúzskej horčice.
Zemiakové no-no
Pozor, hranolčeky neobstoja ani pri delenej strave! Vedeli ste napríklad, že stredné hranolčeky (92 g) v žlto-červenom rýchlom občerstvení majú 340 kcal, zatiaľ čo porcia (120 g) varených zemiakov obsahuje len 80,3 kcal? 100 gramov zemiakového pyré má o čosi viac, 101,1 kcal, ale také zemiakové placky v rovnakom množstve majú vyše 502 kcal! Vždy sa preto snažte vybrať si tú najdiétnejšiu alternatívu, ak sa snažíte udržať si líniu. Len tak pre prehľad, tu je kalorická tabuľka zemiakov:
  • Pečené zemiaky (100 g): 56, 6 kcal
  • Zemiaky varené v šupke (100 g) : 67,8 kcal
  • Varené zemiaky (120 g): 80,3 kcal
  • Zemiakové pyré (100 g): 101,1 kcal
  • Zemiakový šalát (100 g): 211 kcal
  • Zemiakové hranolčeky (120 g): 232,2 kcal
  • Zemiakové krokety (100 g): 252,8 kcal
  • Zemiakové placky (100 g): 502 kcal
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama