90 dňová diéta

13. července 2011 v 7:56 | © 2011 Catelim Gℓαм ♕ |  recycle
90-dňová diéta je postavená na niekoľkých základných a skutočne jednoduchých pravidlách. Avšak jej hlavným princípom, vďaka ktorému môžete schudnúť natrvalo je to, že vám bráni hladovať. Veď práve hlad je odstrašujúcou hrozbou každého chudnúceho.

Názov 90-dňová nemá táto diéta len tak náhodne. Skutočne by sa mala držať 90 dní, teda tri mesiace. Na prvý pohľad dlhá doba, avšak nebojte, ubehne rýchlejšie než sa nazdáte. Začať s ňou možno kedykoľvek, netreba to odkladať ani na september, ani po dovolenkách, ani po Vianociach. Cesta za zdravou a peknou postavou sa začína teraz.
Čo musíte vedieť?
Táto diéta je vhodná aj pre ľudí s vyššou nadváhou, pri zdravotných problémoch je však nutné sa poradiť s lekárom. Pri jej správnom dodržaní môžete očakávať úbytok 18 až 25 kilogramov. Diéta vás postupne naučí zdravému a pravidelnému stravovaniu, a pomocou zmeny v životnom štýle zabráni nepríjemnému jojo efektu.

Opakovanie, matka múdrosti
Diéta je vyvážená a stojí na niekoľkých základných pilieroch, ktoré nesmiete porušovať. Napriek tomu nie je prísna a dovoľuje vám jesť aj sladkosti. Áno, čítate správne, budete môcť jesť aj čokoládu. Celá diéta je postavená na opakovaní štyroch dní, pre ktoré sú presne určené potraviny. Každý 29. deň je vodný, počas neho sa pije len voda.
Jednoduché princípy
Začína sa vždy bielkovinovým dňom, druhý deň je škrobový, nasleduje sacharidový deň a potom vitamínový deň. Jesť treba tri krát denne pričom pri veľkom hlade si môžete dať ovocie.
Piť smiete čistú vodu, nesýtené minerálky, nesladené čaje, čiernu kávu a ovocné či zeleninové šťavy a džúsy, tieto sa však považujú za jedno hlavné jedlo. Diéta ani zďaleka nie je jednostranná a umožňuje konzumáciu širokého spektra ovocia a zeleniny i ďalších potravín, dokonca aj tých, čo sú v ostatných diétach zakázané. Alkohol nepite v žiadnom prípade.
Ako variť?
Suroviny kupujte čo najkvalitnejšie, soľte čo najmenej a používajte vždy len za lyžičku kvalitného oleja - či už pri varení alebo do šalátov.
Štyri základné dni
Raňajky sú každý deň ovocné, kombinovať môžete rôzne druhy ovocia, najjednoduchšie je siahnuť po sezónnom ovocí, môže byť však aj sušené. Kombinujte akékoľvek ovocie podľa vlastnej chuti, dajte si dve jablká, pomaranče, alebo hrušky,...
Aj večere sú presne vymedzené. Platí, že na večeru treba konzumovať to, čo ste mali na obed, avšak len v polovičnú porciu. Na večeru vynechajte celozrný chlieb i vývar, nejedzte nikdy po ôsmej hodine.
Bielkovinový deň
Je to deň, kedy môžete konzumovať chudé mäso, ryby, tofu a mliečne výrobky. Jedzte ich so zeleninovými šalátmi. Mäso je najvhodnejšie upraviť dusením alebo zapečením. Namiesto mäsa môžete zjesť dve vajcia, syr, alebo tvaroh a to v rovnakom množstve ako mäso, s mäsom ich však nekombinujte.
Škrobový deň
V tento deň môžete jesť strukoviny, ryžu a zemiaky. Môžete ich uvariť, alebo udusiť a pridať šalát zo zeleniny, alebo varenú zeleninu.
Sacharidový deň
V tento deň smiete jesť cestoviny so zeleninou, bylinkami alebo pizzu s paradajkovou omáčkou. Tiež môžete konzumovať slané pečivo z nekysnutého cesta, napríklad pagáče. Porcie musia byť striedme! Tento deň však budete milovať - na večeru totiž treba zjesť jeden kus torty, zákusok alebo tri kopčeky zmrzliny a jednu tabuľku čokolády (nie jednu celú čokoládu!).
Vitamínový deň
V tento deň jete len ovocie, kombinovať ho môžete ľubovoľne, k nemu pridajte aj nesolené orechy a semená. Ovocie si môžete pripraviť aj vo forme polievky, kompótu alebo ho upiecť.
Vzorový jedálniček
Bielkovinový deň
Na raňajky si pripravte 3 dcl málo sladkého jablkového kompótu s mletou škoricou a citrónovou šťavou. Na obed vás čaká hustá mäsová polievka. Na kvapke oleja opražíte jednu posekanú cibuľku, pridáte kúsky mäsa z troch kuracích stehien, dobre opražíte a zalejete 0,7 l horúcej vody. Do nej pridajte kaleráb, mrkvu, petržlen, papriku a paradajkový pretlak. Nakoniec dochuťte tymiánom, soľou a čiernym korením. Varte, kým všetko nezmäkne. K polievke môžete jesť krajec chleba a zeleninový šalát, ak máte stále hlad. Na večeru si dajte menší tanier polievky.
Škrobový deň
Na raňajky si dajte dve jablká alebo dva plátky melóna. Na obed si uvarte zemiakovú polievku. Na kocky pokrájajte šesť zemiakov, pridajte jednu pokrájanú cibuľu, mletú papriku, celé čierne korenie, polievkovú lyžicu paradajkového pretlaku a pokrájanú polievkovú zeleninu. Dolejte vodou a varte, kým zemiaky nezmäknú. Na záver pridajte dva strúčiky cesnaku, trošku pažítky a posypte petržlenovou vňaťou. Jedzte s krajcom chleba. Na večeru si dajte tanier polievky.
Sacharidový deň
Ráno si dajte 3 dcl kompótu s vanilkou a škoricou. Na obed si pripravte zapekané špagety s hubami. Dvanásť deka špagiet uvarte v slanej vode. Nakrájajte si dve väčšie rajčiny na kolieska, na panvici opražte pokrájanú cibuľu a hrsť pokrájaných húb. Pridajte rajčiny a chvíľu poduste. Do vymastenej misy dajte cestovinu, na ňu zeleninovú zmes, pridajte šťavu z rajčín čo ostala po krájaní a dochuťte tymianom, bylinkami a troškou soli. Zapekajte 15 minút. Na večeru si dajte jeden kúsok torty, alebo tri kúsky menšieho pečiva a jednu tabličku čokolády na varenie.
Ovocný deň
Na raňajky si rozmixujte banán s pomarančom. Keď nie je po ruke pomaranč, poslúži aj váš obľúbený džús. Na desiatu si pripravte dve marhule. Na obed si pripravte hrušky s medom. Potrebovať budete tri hrušky pokrájané na kolieska. Do menšieho množstva vody pridajte pár klinčekov, trochu vanilkového cukru a v zmesi hrušky povarte. Po vychladnutí vmiešajte polievkovú lyžicu medu a trochu mletej škorice. Podávajte s vlašskými orechmi. Na olovrant v rámci ovocného dňa môžete zjesť hrsť sušeného ovocia a pohár džúsu z čiernych ríbezlí. Na večeru si pripravte kompót z jedného jablka, hrušky, sušených hrozienok a troch dcl vody.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama