Červenec 2011

Karfiol na neapolský spôsob

18. července 2011 v 15:47 | © 2011 Catelim Gℓαм ♕ |  recepty

Ingrediencie
  • Polovicu stredne veľkého karfiolu
  • 425 g konzervovaných rajčín
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 1 cibuľu
  • 12 olív plnených paprikou
  • 1 lyžičky kapár
  • polovicu lyžičky cukru.

Postup

Karfiol rozoberieme na ružičky, uvaríme ho (najlepšie v pare) do mäkka a prepláchneme studenou vodou. Rajčiny aj s nálevom rozmixujeme a prepasírujeme. Na panvici zohrejeme olej a opražíme na ňom do sklovita nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridáme prepasírované rajčiny, pokrájané kapary, napoly prekrojené olivy, cukor, krátko povaríme a odstavíme z ohňa. Do omáčky pridáme karfiol a zľahka premiešame. Podávame teplé samostatne

Ovsené guľky

18. července 2011 v 15:45 | © 2011 Catelim Gℓαм ♕ |  recepty

Ingrediencie
  • 400g sušeného ovocia
  • 2 lyžice ovsených vločiek
  • 1 lyžica rastlinného tuku
  • 10 lyžíc kukuričných lupienkov
  • 4 lyžice nahrubo posekaných nesolených arašidov
  • trocha rumu
  • rozdrvené arašidy na obalenie.

Postup

Sušené ovocie nakrájame nadrobno, pridáme ovsené vločky, zmäknutý tuk, kukuričné lupienky, arašidy, trochu rumu a vypracujeme hmotu. Vytvarujeme z nej guľky, ktoré necháme stuhnúť v chladničke a potom ich obalíme v arašidoch.

Grahamové rožky

18. července 2011 v 15:42 | © 2011 Catelim Gℓαм ♕ |  recepty

Ingrediencie
  • 3 x pollitrový hrnček hladkej múky
  • 1x pollitrový hrnček pšeničných otrúb
  • za hrsť ovsených vločiek (môžu byť
  • nemusia)
  • 1 kocka droždia do vlažnej vody s troškou cukru = kvások
  • 1,5 dl oleja
  • 2 čajové lyžičky soli
  • podľa chuti a možností semiačka: tekvicové
  • slnečnicové
  • ľanové
  • sezamové.

Postup

Do mixéra dáme múku, otruby, kvások, olej, soľ, pridávame vlažnú vodu podľa potreby a miesime cesto, pridáme semiačka, cesto má byť hladké a nie veľmi riedke, radšej hustejšie. Dá sa miesiť aj ručne, kým sa neodlepuje cesto od ruky, ale mixérom je to rýchlejšie aj pohodlnejšie. Cesto sa vyberie na dosku (nevykysnuté), rozdelí sa na 3-4 časti, každá časť sa rozvaľká na kruh, nožom rozdelí na 6 - 8 trojuholníkov (podľa potrebnej veľkosti rožkov) Kruh sa nožom prekrojí na polovicu zvrchu nadol, potom zľava doprava, na 4 veľké trojuholníky, tie ešte na polovice, Rolujú sa smerom od širšej časti ku stredu. Rožteky poukladáme na vymastený plech, (ďalej od seba!), a necháme kysnúť na plechu cca 30 min. Netreba ich ničím potierať. Pečú sa vo vyhriatej rúre cca 15-20 min. . Z tejto dávky vyjde cca 24 rožkov, ktoré sa dajú poukladať na 2 plechy.

Oskarov plnený syr

18. července 2011 v 15:39 | © 2011 Catelim Gℓαм ♕ |  recepty

Ingrediencie
  • syr hermelín
  • 1 strúčik cesnaku
  • 5 dkg mletých orechov
  • čierne korenie

Postup

Vrchnú časť syra odrežeme. Vnútornú časť vydlabeme a poriadne rozmiešame s mletými orechmi, cesnakom a podľa chuti dáme čierne korenie. Keď je zmes poriadne vymiešaná dáme ju späť do prázdnej časti syra, prikryjeme syrom čo sme odrezali, zabalíme späť do pôvodného papiera, dáme späť do krabice a v chladničke necháme stať 24 hodín.

Pečené zemiaky s kukuricou a tvarohom

18. července 2011 v 15:38 | © 2011 Catelim Gℓαм ♕ |  recepty

Ingrediencie
  • 1000 g zemiakov
  • 250 g mrazenej kukurice
  • 250 g tvarohu
  • soľ
  • rasca
  • mäta prieporná
  • cesnak
  • 50 g oleja
  • 1 téglik bieleho jogurtu
  • 0,1 dl kyslej smotany
  • 1 vajce

Postup

Zemiaky umyjeme a dáme uvariť v šupke. Uvarené olúpeme a pokrájame na hrubšie plátky. Mrazenú kukuricu sparíme vriacou vodou a necháme odkvapkať. Cesnak očistíme, mätu priepornú umyjeme a nakrájame na tenké rezančeky. Zapekaciu nádobu vymastíme olejom, poukladáme zemiaky, osolíme, posypeme rascou, cesnakom, mätou a tvarohom. Jogurt rozhabarkujeme so smotanou a vajíčkom a vylejeme na zemiaky. Všetko dáme do rúry zapiecť asi na 20 minút.

Fazuľa na francúzsky spôsob

18. července 2011 v 15:33 | © 2011 Catelim Gℓαм ♕ |  recepty

Ingrediencie
  • 300 g fazule
  • 50 g paradajkového pretlaku
  • 1 cibuľa
  • 40 g tuku
  • 40 g hladkej múky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • čierne korenie
  • cukor
  • ocot

Postup

Fazuľu musíme najprv namočiť, následne ju uvaríme do mäkka. Cibuľu nakrájame na jemno a opražíme na oleji, alebo tuku, posypeme múkou a podlejeme fazuľovým vývarom. Do zmesi pridáme pretlak, dôkladne rozmiešame a varíme. Keď omáčka zhustne, vložíme fazuľu, roztlačený cesnak a dochutíme koreninami, cukrom a octom. K omáčke sa výborne hodí pečená klobása.

Smotanovo uhorkový dresing

18. července 2011 v 15:28 | © 2011 Catelim Gℓαм ♕ |  recepty
  • 2 kyslé smotany
  • 2-3 strúčky cesnaku
  • 1/2 šalátovej uhorky
  • čierne korenie
  • soľ kôpor (podľa chuti )
  • korenie - Tzatziky

Postup

Uhorku očistime, tak aby nám ostala len dužina bez jadierok, nastrúhame ju na stredné rezančeky. Do misky dáme smotanu, pridáme nastrúhanú uhorku, prelisovaný cesnak, štipku čierneho korenia, soľ, nasekaný kôpor a korenie. Všetko poriadne premiešame a môžeme podávať ku grilovanej zelenine a mäsu.

Zeleninová polievka na chudnutie

18. července 2011 v 15:17 | © 2011 Catelim Gℓαм ♕ |  recycle
Lahodná zeleninová polievka
Zeleninové polievky sú sýte a ľahké a tak sa o svoju líniu nemusíte vôbec báť. Zelenina v nich obsiahnutá vám zasýti žalúdok tak, že ani nebudete potrebovať hlavné jedlo.
Pripravte si: 2 paradajky, 2 mrkvy, 1 stonkový celer, 1 stredne veľkú cibuľu, 1 cukinu, 1 pór, polovicu hlávky fenikla, soľ, korenie, petržlenovú vňať.

Ako na to: Zeleninu ošúpeme, paradajky sparíme horúcou vodou a zbavíme šupky. Nakrájame na menšie kúsky, pridáme do hrnca a zalejeme litrom a pol studenej vody. Na miernom ohni povaríme hodinu, osolíme, okoreníme a pred podávaním posypeme petržlenovou vňaťou.

Aj zemiaky môžeme pri diéte

18. července 2011 v 15:14 | © 2011 Catelim Gℓαм ♕ |  recycle
Iste ste o "bezprílohovej" diéte počuli aj vy, ba možno ste ju aj držali. U niekoho funguje stopercentne, u niekoho nie. Diéta, ktorá sa drží zásad delenej stravy, neodporúča konzumovať k jedlám žiadne prílohy - teda chlieb, pečivo, zemiaky, ryžu alebo cestoviny. Avšak zemiaky pri diéte nie sú žiadnou nežiaducou potravinou, ak ich viete pripraviť diétne a chutne. Poradíme vám ako na to.

Kedy vašej postave neublížia?
Veď to poznáte: zakázané najlepšie chutí, a práve vtedy, keď ste sa zaprisahali, že do úst nevložíte ani parenú buchtu, nieto ešte zemiakový šalát, máte na ne strašnú chuť. Nehovoriac o tom, aké stavy zažívate, keď prechádzate okolo lákavého rýchleho občerstvenia s božskými tenučkými a chrumkavými hranolčekmi. Jediné, čo vás motivuje nerozbehnúť sa dnu, je ich kalorická hodnota. Zemiaky ale nemusia byť žiadnym zlom, ktoré je pri diéte absolútne zakázané. Práve naopak, táto sýta potravina sa môže stať aj vašim spojencom.

Póriková štíhla polievka

18. července 2011 v 15:08 | © 2011 Catelim Gℓαм ♕ |  recycle
Podľa Mireille Guilianovej, ktorá sa preslávila knihami o zdravom životnom štýle francúzskych žien, je pórová polievka malý zázrak pri diéte. Skúsite si navariť takúto tukožrútsku polievku aj vy?
Zázračný pórik
Trh so zeleninou je stále plný zdravého a chutného póru. Táto zelenina je stará viac než 4000 rokov a pochádza z Prednej Ázie. Je bohatá na vitamíny B, C a E, fosfor, kyselinu listovú, karotén, železo, draslík a vápnik. Šťava z póru má pozitívne účinky na krv, upravuje vysoký cholesterol, pomáha v liečbe reumy, zápchy, upravuje činnosť srdca a mozgu. No a čo ocení každá z dám prahnúcich po štíhlejšom tele, takisto dokáže odbúravať tuky.
Na účinky póru prisahá najmä Mireille Guilianová, autorka bestselleru Prečo Francúzky netučnejú a Francúzky vedia žiť. Polievka z póru nás vraj pripraví na chudnutie, rozhýbe lenivé črevá, zrýchli metabolizmus a vďaka nej sa po dvoch dňoch budeme cítiť oveľa štíhlejšie. Takto sa pripravíme čo najlepšie na nadchádzajúcu redukčnú diétu.
Recept mnohých generácií
Ako Mireille Guilianová vraví, recept na pórovú polievku jej poradil rodinný lekár, hoci recept nebol žiadnym tajomstvom a celé generácie Francúzok ho využívali na prečistenie organizmu. Pórová polievka sa konzumuje počas jedného víkendu, ktorým odštartujete redukčnú diétu.
Umyte kilo mladého póru a odrežte biele časti od zelených. Biele časti póru očistite a uvarte vo veľkom hrnci plnom vody. Povarte 20-30 minút, kým nie je pór mäkký a zlejte cez sito. Číru polievku preložte do extra nádoby, uvarený pór vložte do druhej.
Každé dve až tri hodiny vypite približne 250 ml teplého vývaru a vždy, keď ste hladná, zajedzte si pór. Môžete ho dochutiť olivovým olejom, citrónovou šťavou, bylinkami a koreninami (napríklad petržlenovom vňaťou, bazalkou a pod.). V nedeľu večer si však už môžete dopriať kúsok ryby alebo hydiny s dvoma kúskami zeleniny pripravenej na pare, či uvarenej a jednou porciou ovocia.
Jesť celé dva dni polievku nie je ktoviečo. Motiváciou však má byť nielen štíhlejšie telo, ale aj detoxikácia organizmu a zdravší životný štýl, aký čoskoro dosiahnete.